Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Zrazy mielone w sosie zasmażanymPodawać z kaszą gryczaną, krakowską, jęczmienną i wszelkimi warzywami. |
wieprzowina , 20 dag
czerstwa bułka, 4 dag
wołowina , 40 dag
kolendra, 1 szczypta
liść bobkowy, 1 szt.
ziele angielskie, 1 szczypta
mąka , 5 dag
cebula, 4 dag
tłuszcz, 1 łyżecz.
Masą mięsną przyrządzić tak jak na kotlety mielone. Wykończyć i usmażyć tak jak w przepisie na zrazy mielone w sosie pomidorowym. Sporządzić sos zasmażany. Na tłuszczu ze smażenia udusić pokrajaną cebulę, dodać mąkę, zrumienić, odstawić, rozprowadzić wodą, dodać zmiażdżone przyprawy, mieszając zagotować, dodać soli, sos przetrzeć. Sosem zalać zrazy, ułożone w rondelku, silnie podgrzać i zaraz wydać, Podać na długim półmisku polanę sosem.