Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Zrazy mielone w sosie zasmażanym

Podawać z kaszą gryczaną, krakowską, jęczmienną i wszelkimi warzywami.

Składniki:

wieprzowina , 20 dag

czerstwa bułka, 4 dag

wołowina , 40 dag

kolendra, 1 szczypta

liść bobkowy, 1 szt.

ziele angielskie, 1 szczypta

mąka , 5 dag

cebula, 4 dag

tłuszcz, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Masą mięsną przyrządzić tak jak na kotlety mielone. Wykoń­czyć i usmażyć tak jak w przepisie na zrazy mielone w sosie pomidorowym. Sporządzić sos zasmażany. Na tłuszczu ze smażenia udusić pokrajaną cebulę, dodać mąkę, zrumienić, odstawić, rozprowadzić wodą, dodać zmiażdżone przyprawy, mieszając zagotować, dodać soli, sos przetrzeć. Sosem zalać zrazy, ułożone w rondelku, silnie podgrzać i zaraz wydać, Podać na długim półmisku polanę sosem.