Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Pieczeń wołowa duszona ze świeżymi grzybamiNajlepsze prawdziwki |
suszony grzyb, 30 dag
tłuszcz, 2 dag
śmietana, 20 dag
mąka , 1 dag
wołowina , 1 kg
sól, 1 szczypta
cebula, 5 dag
Sporządzić jak pieczeń wołową w sosie naturalnym; w połowie duszenia mięsa dodać grzyby oczyszczone z piasku, opłukane, pokrajane w cieniutkie płatki i osmażone na patelni. Gdy grzyby i mięso są miękkie, sos podprawić śmietaną i mąką, zagotować, jeżeli potrzeba, rozrzedzić wodą i wykończyć tak jak podano wyżej. Pieczeń tę można przyrządzać też bez śmietany.Podawać z ziemniakami, makaronem, gotowanymi warzywami z masłem.