Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Gulasz wołowy z ananasemJa lubię troszkę ostrzejszy |
papryka czerwona, 1 szt.
cebula, 10 dag
słonina, 15 dag
wołowina , 1 kg
przecier pomidorowy, 2 dag
ananas, 1 dag
Mięso pokrajać,podsmażyć dodać cebulę, sól, paprykę i ananasa rondel nakryć dopasowaną przykrywą i dusić mięso z początku na silnie rozgrzanej płycie, po chwili zestawić na brzeg kuchni i nie mieszając dusić powoli ok. 2 godziny. W miarę odparowywania soku dolewać trochę gorącego rosołu, tak jednak, by mięso zrumieniło się. Gdy mięso jest już miękkie, rozmieszać mąkę z wodą, zalać mięso, zagotować, jeżeli potrzeba, sos rozrzedzić. Do mięsa po uduszeniu można dodać jeszcze 2 dkg powidełek pomidorowych.