Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Mięso w rosoleCałkiem całkiem |
natka pietruszki, 1 szt.
pieprz, 1 szczypta
ziele angielskie, 1 szczypta
liść bobkowy, 1 szt.
sól, 1 szczypta
cebula, 5 dag
włoszczyzna, 25 dag
wołowina , 50 dag
Szponder opłukać, przerąbać w poprzek żeber, zalać wrzącą wodą, dodać poli i ugotować powoli pod przykryciem. Gdy mięso już się dogotowuje, włożyć oczyszczoną włoszczyznę, zrumienioną na płycie kuchennej cebulę, przyprawy i powoli ugotować do miękkości. Mięso podzielić wraz z żeberkami na porcje, włoszczyznę pokrajać. Na każdy talerz nalać 1/4 litra rosołu, włożyć porcję mięsa z kostką, porcjęw łoszczyzny i porcję ryżu, makaronu lub ziemniaków, posypać krajaną zieloną pietruszką.