Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Potrawka z gryfuZ wymiona |
natka pietruszki, 1 szt.
gałka muszkatołowa, 1 szczypta
mąka , 3 dag
tłuszcz, 4 dag
cebula, 5 dag
przyprawy, 1 szczypta
włoszczyzna, 25 dag
wymię, 1 kg
Wymię wielokrotnie opłukać, dobrze wycisnąć, włożyć do wrzącej wody, obgotować zmieniając wodę parę razy i zalewając czystą wodą, odcedzić. Zagotować wodę z solą, włożyć mięso i gotować do zupełnej miękkości (około 4 godzin); gdy mięso dogotowuje się, dodać włoszczyznę i przyprawy. Gdy mięso jest zupełnie miękkie, pokrajać je w kostkę; rosół wygotować. Sporządzić sos: tłuszcz zrumienić lekko z mąką, rozprowadzić rosołem, dodać gałkę do smaku.