Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Potrawka z gryfu

Z wymiona

Składniki:

natka pietruszki, 1 szt.

gałka muszkatołowa, 1 szczypta

mąka , 3 dag

tłuszcz, 4 dag

cebula, 5 dag

przyprawy, 1 szczypta

włoszczyzna, 25 dag

wymię, 1 kg

Sposób przygotowania:

Wymię wielokrotnie opłukać, dobrze wycisnąć, włożyć do wrzącej wody, obgotować zmieniając wodę parę razy i zalewając czystą wodą, odcedzić. Zagotować wodę z solą, włożyć mięso i gotować do zupełnej miękkości (około 4 godzin); gdy mięso dogotowuje się, dodać włoszczyznę i przyprawy. Gdy mięso jest zupełnie miękkie, pokrajać je w kostkę; rosół wygoto­wać. Sporządzić sos: tłuszcz zrumienić lekko z mąką, rozprowadzić rosołem, do­dać gałkę do smaku.