Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150)

Rolada cielęca nadziewana szynką

Najlepsze z mizerią

Składniki:

pieprz, 1 szczypta

jajka, 0.5 szt.

czerstwa bułka, 3 dag

szynka gotowana, 25 dag

słonina, 3 dag

cebula, 2 dag

tłuszcz, 2 dag

sól, 1 szczypta

ząbek czosnku, 1 szt.

cielęcina , 1.25 kg

Sposób przygotowania:

Sporządzić nadzienie: namoczyć bułką w wodzie, odcisnąć. Pokrajać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu. Zemleć bułkę, słoninę i szynkę, wymieszać z jajem, pieprzem, cebulą, solą. Przyrządzić mięso: mięso opłukać, wyłożyć na stolnicę, obrać z kości; jeżeli kawał mięsa jest zbyt gruby, ponadcinać powierzchnię mięśni nożem. Zwilżonym w wodzie tłuczkiem ubijać mięso na cienki płat, nadając mu kształt prostokąta. Powierzchnię mięsa wygładzić nożem, posolić, natrzeć lekko czosnkiem posmarować nadzieniem. Płat mięsa zwinąć ciasno w roladę, spiralnie owinąć sznurkiem co 3 cm, posolić. Rozgrzać tłuszcz na długiej, wąskiej blasze, obsmażyć mięso na gorącym tłuszczu na rumiano. Mięso wstawić do piekarnika, piec polewając sosem i skrapiając wodą, gdy wyparuje z sosu; upiec do miękkości, wyjąć.Sos obrać z boków brytfanny, rozgotować go, z mięsa zdjąć sznurek, mięso pokrajać na okrągłe kawałki 1,5 cm grubości, złożyć w całość na długim pół­misku, oblać sosem. Podawać z frytkami, surówką liściastą, z pomidorów, z mizerią, z pomidorami osmażonymi, gotowanymi warzywami z masłem.