Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Wątróbka cielęca panierowanaPowala smakiem |
sól, 1 szczypta
tłuszcz, 6 dag
bułka tarta , 5 dag
jajka, 1 szt.
mąka , 5 dag
pieprz, 1 szczypta
wątróbka cielęca, 75 dag
Wątróbkę opłukać, zdjąć błony. Pokrajać w poprzek na płaskie porcje, wyciąć najgrubsze żyły i porcję przed smażeniem oprószyć pieprzem. Przygotować mąkę, rozmącić jajo, przesiać bułkę tartą. Mięso uchwycić w dwa palce, zanurzać kolejno w mące, jaju, osaczyć, zanurzyć w bułce tartej, bułkę przycisnąć rękami. Rozgrzać tłuszcz, wątróbkę usmażyć na kolor rumiany z obydwu stron, po usmażeniu oprószyć solą. Wyłożyć na długi półmisek, układać rzędem opierając jeden kawałek o drugi. Podawać natychmiast po usmażeniu, z ziemniakami, surówką sezonową,sałatką, gotowanymi warzywami z masłem, szpinakiem.