Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150)

Wątróbka cielęca smażona naturalna

Samo zdrowie

Składniki:

cebula, 10 dag

masło, 2 dag

smalec, 5 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

wątróbka cielęca, 75 dag

Sposób przygotowania:

Wątróbkę opłukać, zdjąć błony, pokrajać w poprzek na płaskie porcje (wy­ciąć grube żyły). Bezpośrednio przed smażeniem oprószyć pieprzem. Rozgrzać tłuszcz, włożyć wątróbkę i smażyć rumieniąc, ale nie dosmażając do wnętrza, po usmażeniu oprószyć solą. Cebulę pokrajać w krążki, lekko zrumienić na tłuszczu ze smażenia. Wątróbkę wyłożyć na długi półmisek, i polać tłuszczem z cebulą i natych­miast podawać. Podawać z ziemniakami i surówką, sałatką, gotowanymi warzywami z ma­słem, osmażonymi pomidorami itp.