Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Wątróbka cielęca smażona naturalnaSamo zdrowie |
cebula, 10 dag
masło, 2 dag
smalec, 5 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
wątróbka cielęca, 75 dag
Wątróbkę opłukać, zdjąć błony, pokrajać w poprzek na płaskie porcje (wyciąć grube żyły). Bezpośrednio przed smażeniem oprószyć pieprzem. Rozgrzać tłuszcz, włożyć wątróbkę i smażyć rumieniąc, ale nie dosmażając do wnętrza, po usmażeniu oprószyć solą. Cebulę pokrajać w krążki, lekko zrumienić na tłuszczu ze smażenia. Wątróbkę wyłożyć na długi półmisek, i polać tłuszczem z cebulą i natychmiast podawać. Podawać z ziemniakami i surówką, sałatką, gotowanymi warzywami z masłem, osmażonymi pomidorami itp.