Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150)

Nóżki cielęce po wiedeńsku

Kolejna odsłona nóżek cielęcych

Składniki:

tłuszcz, 6 dag

bułka tarta , 8 dag

jajka, 1 szt.

mąka , 4 dag

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

ziele angielskie, 1 szt.

liść bobkowy, 1 szt.

włoszczyzna, 15 dag

cielęcina , 2.5 szt.

Sposób przygotowania:

Nóżki, ugotować i zastudzić tak, jak w poprzednim przepisie. Następnego dnia Zastudzone mięso podzielić na prostokątne kawałki, opró­szyć je pieprzem, zanurzyć kolejno w mące, rozmieszanym jaju i bułce tartej, bułkę mocno przycisnąć rękami, aby nie odskakiwała w czasie smażenia. Rozgrzać tłuszcz i smażyć mięso z obydwu stron na rumiano. Podawać z ziemniakami i surówką sezonową lub sałatką.