Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Nóżki cielęce po wiedeńskuKolejna odsłona nóżek cielęcych |
tłuszcz, 6 dag
bułka tarta , 8 dag
jajka, 1 szt.
mąka , 4 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
ziele angielskie, 1 szt.
liść bobkowy, 1 szt.
włoszczyzna, 15 dag
cielęcina , 2.5 szt.
Nóżki, ugotować i zastudzić tak, jak w poprzednim przepisie. Następnego dnia Zastudzone mięso podzielić na prostokątne kawałki, oprószyć je pieprzem, zanurzyć kolejno w mące, rozmieszanym jaju i bułce tartej, bułkę mocno przycisnąć rękami, aby nie odskakiwała w czasie smażenia. Rozgrzać tłuszcz i smażyć mięso z obydwu stron na rumiano. Podawać z ziemniakami i surówką sezonową lub sałatką.