Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Sznycel cielęcy po wiedeńskuSmaczny obiad |
masło, 4 dag
smalec, 4 dag
bułka tarta , 3 dag
jajka, 1 szt.
mąka , 4 dag
cielęcina , 1.25 kg
Mięso opłukać, wykrajać i ukształtować tak, jak na stek cielęcy. Tuż przed smażeniem oprószyć solą i opanierować zanurzając najpierw w mące, później w jaju i bułce, przycisnąć panierunek ręką do mięsa i ułożyć sznycle na suchej deseczce. Rozgrzać smalec i smażyć sznycle na rumiano, na średnio nagrzanej płycie, gdy mięso jest usmażone z jednej strony, odwrócić je, dodać masło i mięso dosmażyć. Kotletów nie należy przechowywać w cieple, gdyż schodzi z nich panierowanie, podawać wprost z patelni z jajem sadzonym, krążkiem cytryny i ziemniakami we wszelkich postaciach, z dodatkiem marchewki z groszkiem, szpinaku, gotowanych warzyw z masłem, pomidorów oraz surówką sezonową, zwłaszcza liściastą.