Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150)

Kotlety cielęce z kostką panierowane

Mniam mniam

Składniki:

cielęcina , 1.25 kg

mąka , 4 dag

jajka, 1 szt.

bułka tarta , 5 dag

smalec, 5 dag

Sposób przygotowania:

Kotlety z kostką przygotować tak, jak było podane w przepisie na kotlety naturalne, zbić tłuczkiem i ponadcinać na obwodzie, ,aby kotlety nie znie­kształciły się w czasie smażenia, ukształtować je. Grubość kotletów uzupełnić masą mieloną. Tuż przed smażeniem kotlety podciąć nożem od stolnicy, opanierować: mięso oprószyć solą, każdy kotlet zanurzyć z obydwu stron najpierw w mące, później w rozmąconym jaju, a gdy ocieknie, w przesianej bułce tartej; opanierowane kotlety ułożyć na suchej deseczce, raka usunąć powierzchnią kotleta, aby panierowanie mocno przylepić do mięsa. Rozgrzać smalec i kotlety usmażyć na rumiano z obydwu stron na średnio rozgrzanej płycie. Podawać z ziemniakami i wszelkimi warzywami (oprócz kapusty, brukwi).