Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150)

Zrazy cielęce mielone w sosie grzybowym lub pomidorowym

Sos może być również grzybowy

Składniki:

cielęcina , 60 g

czerstwa bułka, 4 g

margaryna, 2 dag

mąka , 4 dag

smalec, 4 dag

sos grzybowy, 0.5 szkl.

Sposób przygotowania:

Masę mięsną sporządzić, ukształtować w podłużne wałeczki, otoczyć w tar­tej bułce i usmażyć tak jak było podane przy klopsikach, po usmażeniu wy­łożyć do rondelka. Sporządzić sos grzybowy, sosem tym zalać zrazy ułożone w rondelku, raz powoli zagotować, zestawić na brzeg płyty i zaraz wydawać. Podawać z kaszą gryczaną, krakowską, perłową, makaronem lub ziemnia­kami i gotowanymi warzywami z masłem.