Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Kotlety cielęce mielone smażoneCałkiem smaczne |
cielęcina , 60 dag
cebula, 4 dag
mleko, 3 łyżk.
tłuszcz, 3 dag
żółtka, 3 szt.
sól, 1 szt.
bułka tarta , 3 dag
jajka, 1 szt.
Ręce wytrzeć do sucha, kule mięsne otaczać w bułce tartej, spłaszczyć nożem stołowym i wyrobić owalne kotlety grubości l cm. Kładąc na gorący tłuszcz smażyć (natychmiast po włożeniu na silnym ogniu, potem na średnim) z obydwu stron na złoty kolor. Gdy pod naciśnięciem płaskiej strony noża z mięsa wydziela się przejrzysty sok, wyjąć kotleciki i układać rzędem na długim półmisku, opierając jeden kotlet o drugi.