Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150)

Kotlety cielęce mielone smażone

Całkiem smaczne

Składniki:

cielęcina , 60 dag

cebula, 4 dag

mleko, 3 łyżk.

tłuszcz, 3 dag

żółtka, 3 szt.

sól, 1 szt.

bułka tarta , 3 dag

jajka, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Ręce wytrzeć do sucha, kule mięsne otaczać w bułce tartej, spłaszczyć no­żem stołowym i wyrobić owalne kotlety grubości l cm. Kładąc na gorący tłuszcz smażyć (natychmiast po włożeniu na silnym ogniu, potem na średnim) z obydwu stron na złoty kolor. Gdy pod naciśnięciem płaskiej strony noża z mięsa wydziela się przejrzysty sok, wyjąć kotleciki i układać rzędem na długim półmisku, opierając jeden kotlet o drugi.