Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Pizza domowa z piekarnikaSuper przepis na pizzę na cienkim cieście |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
karnawal
mąka , 60 dag
drożdże, 5 dag
oliwa, 4 łyżk.
przecier pomidorowy, 1 l
zioła prowansalskie, 2 łyżk.
sól, 4 szczypta
Drożdże rozpuszczamy w 300 ml ciepłej, osolonej wody wymieszanej z 2 łyżkami oliwy. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób w niej zagłębienie, wlewaj po trochę wody z drożdżami i zagniataj ciasto. Gdy przestanie się lepić do ręki, uformuj kulę, skrop jeszcze odrobin oliwy, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 45 - 1h do wyrośnięcia. Ciasto można też zagnieść w maszynie ale nie jest to konieczne. Przygotuj sos: na patelnię wylej przecier pomidorowy - najlepiej włoską passatę albo przecier przygotowany w domu. Dodaj zioła prowansalskie, resztę oliwy, sól i redukuj do powstania gęstego sosu. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 4 części i rozwałkuj na grubość 5 mm. Wyłóż ciasto w formie na pizzę, jeśli lubisz grubsze brzegi zawiń je do środka. Nałóż na pizzę sos, następnie ser mozarella i ulubiony farsz. Piecz 12 minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza.Nasze ulubione dodatki do pizzy: - pizza z salami, pieczarkami i oliwkami- pizza z serem pleśniowym, czerwoną fasolą, chili i rukoląSmacznego!