Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Jajka faszerowane na dwa sposobySzybka przekąska: jajka faszerowane szprotkami i pieczarkami |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
na Wielkanoc
karnawal
bezglutenowe
masło klarowane, 1 łyżk.
majonez, 5 łyżk.
natka pietruszki, 1 szt.
pieczarka, 200 g
cebula, 1 szt.
szprotki w oleju, 250 g
jajka, 8 szt.
Jajka gotujemy na twardo przez 6-7 minut. Wstawiamy do zimnej wody, żeby skorupka łatwiej się obierała. Kroimy drobno cebulę, podsmażamy na maśle. Pieczarki myjemy i drobno siekamy - dorzucamy do cebuli. Dusimy około 15 minut. Szprotki oczyszczamy z ogonków i rozgniatamy widelcem. Jajka przekrajamy na pół wyjmujemy żółtka - połowę żółtek wrzucamy do szprotek, drugą połowę do pieczarek z cebulą. Dodajemy majonez, sól, pieprz. Obie pasty rozgniatamy widelcem i mieszamy. Kroimy drobno pietruszkę i mieszamy z oboma pastami. Faszerujemy jajka.