Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Jajka faszerowane na dwa sposoby

Szybka przekąska: jajka faszerowane szprotkami i pieczarkami

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

na Wielkanoc

karnawal

bezglutenowe

Składniki:

masło klarowane, 1 łyżk.

majonez, 5 łyżk.

natka pietruszki, 1 szt.

pieczarka, 200 g

cebula, 1 szt.

szprotki w oleju, 250 g

jajka, 8 szt.

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo przez 6-7 minut. Wstawiamy do zimnej wody, żeby skorupka łatwiej się obierała. Kroimy drobno cebulę, podsmażamy na maśle. Pieczarki myjemy i drobno siekamy - dorzucamy do cebuli. Dusimy około 15 minut. Szprotki oczyszczamy z ogonków i rozgniatamy widelcem. Jajka przekrajamy na pół wyjmujemy żółtka - połowę żółtek wrzucamy do szprotek, drugą połowę do pieczarek z cebulą. Dodajemy majonez, sól, pieprz. Obie pasty rozgniatamy widelcem i mieszamy. Kroimy drobno pietruszkę i mieszamy z oboma pastami. Faszerujemy jajka.