Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Żurek grzybowyPyszny, aromatyczny żurek na aromatycznym wywarze |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Trudne
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
na Wielkanoc
Na Boze Narodzenie
karnawal
włoszczyzna, 1 szt.
grzyby suszone , 1 szkl.
chrzan, 1 łyżk.
Śmietana 18% , 1 szkl.
liście laurowe, 4 szt.
ziele angielskie, 6 szt.
żytni zakwas , 0.5 l
majeranek, 2 łyżk.
ząbek czosnku, 2 szt.
cebula, 2 szt.
Robimy wywar z warzyw: pora, selera, pietruszki, marchewki, 1 cebuli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotujemy około 1 godziny. W międzyczasie gotujemy wywar z grzybów suszonych - zalewamy je woda i gotujemy około 45min-1h. Podsmażamy na maśle klarowanym jedna cebule, drobno posiekana. W moździerzu rozgniatamy majeranek, czosnek i sól. Wyjmujemy warzywa z wywaru (wykorzystujemy np. do sałatki) - wlewamy cały zakwas, wywar z grzybów (można dodać rownież grzybki) usmażoną cebule, przyprawę z majeranku i chwile gotujemy. Hartujemy śmietanę i dolewamy do zupy. Doprawiamy. Smacznego.