Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Muffinki korzenne z cukiniąPyszne, niezwykle łatwe muffinki z cukinią |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
Na Boze Narodzenie
karnawal
mleko, 1 szkl.
mąka orkiszowa , 250 g
cukinia, 1 szkl.
cukier, 1 szt.
olej roślinny, 1 szkl.
orzechy laskowe, 1 szkl.
kakao, 3 łyżk.
przyprawa do pierników, 1 łyżk.
soda oczyszczona, 1 łyżecz.
jajka, 2 szt.
Cukinię obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj w misce składniki suche - mąkę, kakao, przyprawy, cukier, sodę, orzechy. Osobno wymieszaj składniki mokre - jajka, mleko, olej. Do suchych składników dajemy mokre, dodajemy cukinię i wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy otrzymamy gęste, kleiste ciasto przekładamy do foremek na muffinki i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, na 30 minut.