Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Muffinki korzenne z cukinią

Pyszne, niezwykle łatwe muffinki z cukinią

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Na Boze Narodzenie

karnawal

Składniki:

mleko, 1 szkl.

mąka orkiszowa , 250 g

cukinia, 1 szkl.

cukier, 1 szt.

olej roślinny, 1 szkl.

orzechy laskowe, 1 szkl.

kakao, 3 łyżk.

przyprawa do pierników, 1 łyżk.

soda oczyszczona, 1 łyżecz.

jajka, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Cukinię obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj w misce składniki suche - mąkę, kakao, przyprawy, cukier, sodę, orzechy. Osobno wymieszaj składniki mokre - jajka, mleko, olej. Do suchych składników dajemy mokre, dodajemy cukinię i wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy otrzymamy gęste, kleiste ciasto przekładamy do foremek na muffinki i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, na 30 minut.