Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Zakwas z buraków czyli kulis

Cudowny, purpurowy zakwas do barszczu i nie tylko

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

dla alergików

dieta

Na Boze Narodzenie

bezglutenowe

Składniki:

filtrowana woda, 1 l

sok z ogórków, 0.5 szkl.

sól, 1 łyżk.

chleb razowy , 50 g

Główka czosnku , 1 szt.

burak, 0.5 kg

Sposób przygotowania:

Buraki kroimy w drobnijesze części. Wrzucamy do słoja. Dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku z całej główki. Dodajemy sok z ogórków kiszonych, piętkę razowego chleba i sól. Zalewamy filtrowaną lub przegotowaną chłodną wodą. Odstawiamy na około 5 dni w temperaturze pokojowej. Sprawdzajcie i mieszajcie codziennie swój zakwas. Gotowe. Smacznego. Gotowy przelejcie do butelki i wstawcie do lodówki.