Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Zakwas z buraków czyli kulisCudowny, purpurowy zakwas do barszczu i nie tylko |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dla alergików
dieta
Na Boze Narodzenie
bezglutenowe
filtrowana woda, 1 l
sok z ogórków, 0.5 szkl.
sól, 1 łyżk.
chleb razowy , 50 g
Główka czosnku , 1 szt.
burak, 0.5 kg
Buraki kroimy w drobnijesze części. Wrzucamy do słoja. Dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku z całej główki. Dodajemy sok z ogórków kiszonych, piętkę razowego chleba i sól. Zalewamy filtrowaną lub przegotowaną chłodną wodą. Odstawiamy na około 5 dni w temperaturze pokojowej. Sprawdzajcie i mieszajcie codziennie swój zakwas. Gotowe. Smacznego. Gotowy przelejcie do butelki i wstawcie do lodówki.