Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Nadziewane papryczki chili w oliwie

Pyszna przekąska na codzień i od święta

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

na grilla

dieta

karnawal

bezglutenowe

Składniki:

ocet jabłkowy, 4 łyżk.

olej, 0.5 l

oliwa z oliwek, 0.5 l

rozdrobnione zioła, 2 łyżk.

ząbek czosnku, 4 szt.

zioła prowansalskie, 2 łyżk.

ser kozi, 200 g

feta, 200 g

chilli, 0.5 kg

Sposób przygotowania:

Papryczki oczyszczamy - obcinamy górę, wydrążamy. Sery mieszamy z ząbkiem czosnku i ziołami prowansalskimi. Oliwę i olej rzepakoway podgrzewamy do około 95 stopni Celsjusza. Gotujemy wodę, dodajemy do niej ocet. Wrzucamy do niej wydrążone papryczki - partiami i gotujemy kilka minut. Odcedzamy. Zostawiamy do wystygnięcia. Faszerujemy papryczki i umieszczamy je w słoju. Dorzucamy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i zioła. Zalewamy podgrzanym olejem i szczelnie zakręcamy. Zostawiamy do wystygnięcia i przechowujemy w lodówce. Smacznego.