Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Paprykowa zupa rybna

Pyszna zupa rybna z dodatkiem aromatycznych warzyw

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

dieta

bezglutenowe

Składniki:

karp , 1 szt.

leszcz , 1 szt.

marchew, 2 szt.

ziemniak, 4 szt.

por, 1 szt.

natka pietruszki, 1 szt.

papryka, 2 szt.

pietruszka, 2 szt.

mielona papryka, 2 łyżk.

cebula, 2 szt.

ząbek czosnku, 2 szt.

pomidor, 2 szt.

czosnek granulowany, 1 łyżk.

masło klarowane, 1 szt.

seler naciowy , 0.5 szt.

papryka ostra, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Z wyciętych części ryby (głowa, ogon, płetwy, kręgowsłup) oraz warzyw - pora, pietruszki, cebuli z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego gotujemy wywar.Gotujemy go około 1 h.Kroimy cebulę i czosnek i podsmażamy na maśle klarowanym. NAstępnie koimy w kostkę marchewkę i również podsmażamy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Gotujemy około 30 minut. Następnei dodajemy rybę pokrojoną w paski lub kostkę (najlepiej użyć do tego fileta bez ości - my mieliśy leszcza, który ma ości dość dużo i później trzeba być dość czujnym jedząc zupę). Gotujemy około 10 minut. Na konic dorzucamy pietruszkę. Smacznego.