Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Paprykowa zupa rybnaPyszna zupa rybna z dodatkiem aromatycznych warzyw |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
dieta
bezglutenowe
karp , 1 szt.
leszcz , 1 szt.
marchew, 2 szt.
ziemniak, 4 szt.
por, 1 szt.
natka pietruszki, 1 szt.
papryka, 2 szt.
pietruszka, 2 szt.
mielona papryka, 2 łyżk.
cebula, 2 szt.
ząbek czosnku, 2 szt.
pomidor, 2 szt.
czosnek granulowany, 1 łyżk.
masło klarowane, 1 szt.
seler naciowy , 0.5 szt.
papryka ostra, 1 szt.
Z wyciętych części ryby (głowa, ogon, płetwy, kręgowsłup) oraz warzyw - pora, pietruszki, cebuli z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego gotujemy wywar.Gotujemy go około 1 h.Kroimy cebulę i czosnek i podsmażamy na maśle klarowanym. NAstępnie koimy w kostkę marchewkę i również podsmażamy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Gotujemy około 30 minut. Następnei dodajemy rybę pokrojoną w paski lub kostkę (najlepiej użyć do tego fileta bez ości - my mieliśy leszcza, który ma ości dość dużo i później trzeba być dość czujnym jedząc zupę). Gotujemy około 10 minut. Na konic dorzucamy pietruszkę. Smacznego.