Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Rosół z ogniska

Pyszny, aromatyczny rosół gotowany w kociołku na ognisku. Pycha!

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

dla alergików

bezglutenowe

Składniki:

kura, 1 szt.

marchew, 4 szt.

pietruszka, 2 szt.

seler korzeniowy, 1 szt.

por, 1 szt.

seler naciowy , 2 szt.

cebula, 2 szt.

ząbek czosnku, 2 szt.

ziele angielskie, 5 szt.

liść bobkowy, 5 szt.

Sposób przygotowania:

Zwęglamy cebulę w ognisku. Obieramy i oczyszczamy warzywa. Do zimnej wody dodajemy całego kurczaka, wszystkie warzywa, opalone cebule i przyprawy. Zamykamy i gotujemy m.in. 2,5 h. Na koniec dodajmy szczyptę kurkumy dla bardziej intensywnego koloru i natkę pietruszki dla aromatu. Podajemy z makaronem.