Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Rosół z ogniskaPyszny, aromatyczny rosół gotowany w kociołku na ognisku. Pycha! |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dla alergików
bezglutenowe
kura, 1 szt.
marchew, 4 szt.
pietruszka, 2 szt.
seler korzeniowy, 1 szt.
por, 1 szt.
seler naciowy , 2 szt.
cebula, 2 szt.
ząbek czosnku, 2 szt.
ziele angielskie, 5 szt.
liść bobkowy, 5 szt.
Zwęglamy cebulę w ognisku. Obieramy i oczyszczamy warzywa. Do zimnej wody dodajemy całego kurczaka, wszystkie warzywa, opalone cebule i przyprawy. Zamykamy i gotujemy m.in. 2,5 h. Na koniec dodajmy szczyptę kurkumy dla bardziej intensywnego koloru i natkę pietruszki dla aromatu. Podajemy z makaronem.