Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Karp pieczony na zimno

Karp pieczony na zimno, tak jak dawniej na ognisku przy pięknych widokach.

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: cztery

idealne dla dzieci

na grilla

Składniki:

oliwa z oliwek, 3 łyżk.

curry, 1 szczypta

kolendra, 1 szczypta

majeranek, 1 szczypta

papryka słodka, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

karp , 2 kg

Sposób przygotowania:

Żywego karpia nacieramy mieszanka przypraw z papryki słodkiej, majeranku, kolendry, czosnku, curry, soli i pieprzu. Wsadzamy naszego karpia miedzy kijki tak aby nam nie wypadł i nabijamy przy ognisku około 50-80 cm. Pieczemy naszego karpia miedzy 4-8 godzin. Wyciskamy cytrynę na gotowego karpia i posalamy według uznania. Serdecznie zapraszamy na film.