Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Karp pieczony na zimnoKarp pieczony na zimno, tak jak dawniej na ognisku przy pięknych widokach. |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: cztery
idealne dla dzieci
na grilla
oliwa z oliwek, 3 łyżk.
curry, 1 szczypta
kolendra, 1 szczypta
majeranek, 1 szczypta
papryka słodka, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
karp , 2 kg
Żywego karpia nacieramy mieszanka przypraw z papryki słodkiej, majeranku, kolendry, czosnku, curry, soli i pieprzu. Wsadzamy naszego karpia miedzy kijki tak aby nam nie wypadł i nabijamy przy ognisku około 50-80 cm. Pieczemy naszego karpia miedzy 4-8 godzin. Wyciskamy cytrynę na gotowego karpia i posalamy według uznania. Serdecznie zapraszamy na film.