Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Makaron z rydzamiŚwietny przepis na jesienne dni |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: dwie
posiekany koper, 1 łyżk.
posiekana pietruszka, 1 łyżk.
białe wino, 50 ml
mielony pieprz, 2 szczypta
sól, 1 szczypta
ząbek czosnku, 2 szt.
cebula, 1 szt.
masło klarowane, 2 łyżk.
rydze, 200 g
spaghetti, spaghettini, spaghettoni, 200 g
Na maśle klarowanym szklimy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojone w paski grzyby. Chwilę dusimy. Dodajmy sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy, aż alkohol odparuje. W międzyczasie gotujemy al dente makaron. Grzyby podlewamy odrobiną wody z makaronu, redukujemy dodajemy resztę masła. Następnie dorzucamy posiekany koperek i pietruszkę. Wszystko razem mieszamy. można posypać parmezanem.