![]() |
Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Zupa grzybowaZupa z leśnych grzybów |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
natka pietruszki, 2 łyżk.
masło, 2 łyżk.
ząbek czosnku, 2 szt.
cebula, 1 szt.
świeży grzyb, 10 szt.
marchew, 1 szt.
ziemniak, 5 szt.
woda, 2 l
liść bobkowy, 2 szt.
ziele angielskie, 5 szt.
sól, 0.5 łyżecz.
mielony pieprz, 0.5 łyżecz.
Śmietana 18% , 4 łyżk.
Na połowie masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebul i wyciśnięty lub poszatkowany czosnek. Chwilę podsmażamy. Następnie dorzucamy pokrojone w niezbyt dużą kostkę grzyby. Chwilę dusimy. Zalewamy wodą lub bulionem. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy około 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie. Dodajemy zahartowaną zupą śmietanę oraz poszatkowaną pietruszkę. Smacznego