Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150)

Płucka cielęce w sosie

Najlepsze z surówką

Składniki:

płuco, 1.25 dag

włoszczyzna, 15 dag

sól, 1 szczypta

ziele angielskie, 1 szczypta

liście laurowe, 1 szt.

tłuszcz, 4 dag

cebula, 3 dag

mąka , 3 dag

wywar, 1 szkl.

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zalać wodą, zagotować.Płucka opłukać, pokrajać na części, włożyć do włoszczyzny, dodać soli i powoli ugotować,do miękkości.Gdy mięso już się dogotowuje, dodać zmiażdżone przyprawy.Miękkie mięso odcedzić, a gdy przestygnie, pokrajać na drobne paski, tak samo pokrajać marchewkę i selery.Sporządzić sos: cebulę pokrajać, poddusić z tłuszczem, dodać mąki i mie­szając lekko zrumienić; zasmażkę rozprowadzić rosołem z płucek.Włożyć do sosu pokrajane mięso (i warzywa), dodać pieprzu i kwasku do smaku, zagotować.Sos ma być lekko kwaskowaty i w miarę gęsty.Podawać z ziemniakami, knedelkami ziemniaczanymi, kaszą perłową sypką i gotowanymi warzywami z masłem albo z surówką.