Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) KrezkiFlaczki cielęce |
majeranek, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
mąka , 4 dag
margaryna, 4 dag
wywar, 1 szkl.
sól, 1 szczypta
włoszczyzna, 25 dag
flaczki cielęce, 1.5 kg
Flaczki bardzo starannie umyć (rękami), opłukać wielokrotnie zmieniając wodę, zalać wrzącą wodą, obgotować je i odcedzić. Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zalać litrem wrzącej wody, zagotować. Na wrzący wywar włożyć flaczki, powoli ugotować (gotują się szybko), odcedzić, pokrajać w drobne paski. Z masła i mąki sporządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, wlać do flaczków, dodać soli, majeranku, pieprzu do smaku, włożyć część pokrajanej włoszczyzny; całość wymieszać, zagotować. Podawać z ziemniakami, knedlami ziemniaczanymi, kluseczkami kładzionymi i surówką warzywną.