Tekst i zdjęcie: MartynkaZachwyc - Kuchcik (60) Ciasto na naleśnikiPrzepis na pyszne ciastko naleśnikowe |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Śniadanie
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
mąka pszenna, 1 szkl.
jajka, 2 szt.
mleko, 1 szkl.
woda gazowana, 3 szkl.
sól, 0 szczypta
olej, 3 łyżk.
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.