Tekst i zdjęcie: 11JanuszTracz - Kuchcik (115)

Hot dog Zakopane

Hot dog nawiązujący do polskiej tradycji.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Liczba porcji: jedna

Składniki:

szczypiorek, 100 g

jabłko, 1 szt.

kandyzowana skórka z pomarańczy, 25 dag

miód, 1 łyżk.

orzechy włoskie, 100 g

cebula biała, 1 szt.

boczek , 100 g

czerwone wino, 1 łyżecz.

czerwona kapusta, 100 g

oscypek , 1 szt.

chrzan, 100 g

parówki, 1 szt.

bułka , 1 szt.

Sposób przygotowania:

Do opieczonej w piecu bułki, wkładamy parówkę (ja polecam Tarczyński Naturalnie 100% szynki, ze względu na dobry skład, uprzednio polewając pieczywo sosem chrzanowym. Następnie dodajemy wcześniej grillowane 2 plastry oscypka oraz chutney z kapusty czerwonej, duszonej w wytrawnym, czerwonym winie, z dodatkiem smażonego boczku, cebuli białej i żurawiny.Hot doga posypujemy orzechami włoskimi, które wcześniej prażymy w miodzie z dodatkiem skórki z pomarańczy oraz dekorujemy słupkami świeżo pokrojonego jabłka i świeżym szczypiorkiem.