![]() |
Tekst i zdjęcie: Wadera93 - Młodszy Kucharz (330) Zupa- krem z dyniPrzepis na pyszną zupę krem z dyni. Uwielbiam tę zupę. Pora jesienna to okazja do jej przygotowania. Jest bardzo delikatna, kremowa, łagodna, a cytryn |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: cztery
dynia, 1 szt.
ziemniak, 2 szt.
marchew, 2 szt.
bulion, 1 l
cebula, 1 szt.
sok z cytryny, 1 szt.
imbir mielony, 1 łyżecz.
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
śmietana, 100 ml
Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką. Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę ugotować na bulionie do miękkości. Zupę zmiksować np. blenderem na krem. Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru. Dodać śmietanę. (Można ją dodać podczas miksowania lub dolać do zupy rozlanej na talerzach).