Tekst i zdjęcie: Everlout - Kuchcik (40)

Krewetki grillowane z pomidorami i sosem Tabasco

Krewetki grillowane z pomidorami i sosem Tabasco podawane na chrupiącej bagietce.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Liczba porcji: cztery

na grilla

karnawal

Składniki:

mielony pieprz, 0 uncja

sól, 0 uncja

sos tysiąca wysp, 200 ml

tabasco (przyprawa) , 0 uncja

cytryna, 1 szt.

pomidor, 2 szt.

natka pietruszki, 1 uncja

rozmaryn, 1 uncja

tymianek, 1 uncja

oliwa z oliwek, 1 łyżk.

bagietka , 1 szt.

ząbek czosnku, 2 szt.

krewetka, 16 szt.

Sposób przygotowania:

1. Krewetki oczyść, umyj i osusz. Zamarynuj w sosie w soku z cytryny, sosie Tabasco i drobno posiekanym czosnku.2. Pomidory przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Przypraw solą i pieprzem. Delikatnie skrop oliwą z oliwek, ułóż kilka gałązek tymianku, rozmarynu i opiecz na grillu.3. Kiedy pomidory będą prawie gotowe, na ruszt wrzuć zamarynowane krewetki i przez kilka minut opiekaj z każdej strony. Gotowe krewetki ułóż w pomidorowych "miseczkach" obficie posypanych natką pietruszki i skropionych oliwą z oliwek.4. Podawaj z grillowaną bagietką przesmarowaną ząbkiem czosnku i ulubionym sosem.