Tekst i zdjęcie: Jaggred - Kuchcik (40)

Napój imbirowy

Napój imbirowy doskonale łagodzi ból gardła i rozgrzewa organizm.

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: jedna

idealne dla dzieci

dla alergików

bezglutenowe

Składniki:

miód, 2 łyżk.

cytryna, 1 szt.

imbir, 100 g

Sposób przygotowania:

Świeży, nieobrany imbir wkładamy do garnka i zalewamy 1/2 l wody. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Na koniec słodzimy odrobiną miodu.Pokrojony w drobną kostkę imbir można także dodać do parzącej się herbaty lub (zalecane) zaparzyć herbatę ze startym imbirem umieszczonym w wyjmowanym w sitku.