Tekst i zdjęcie: - Kuchcik (86)

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę

Stopień trudności: Średnie

Składniki:

pieprz, 1 szt.

liść bobkowy, 1 szt.

ziele angielskie ziarnka, 1 szt.

cukier, 80 dag

woda, 1 l

ocet, 1 l

pomidor, 1 kg

marchew, 1 kg

cebula, 1 kg

ogórek , 1 kg

czerwona kapusta, 2 kg

Sposób przygotowania:

Do tej sałatki potrzebujemy świeżego ogórka i zielone pomidory.Kapustę, ogórek, cebula, marchew i zielone pomidory pokroić do oddzielnych garnków. Wszystkie te składniki z osobna lekko posolić i odstawić na 24 godziny.Zalewa:ocet, wodę, cukier ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty - razem wszystko wymieszać i zagotować. Lekko ostudzić.Po 24 godzinach wszystkie składniki odcisnąć, połączyć z zalewą, wymieszać razem i wkładać do słoików. Zapasteryzować.