Tekst i zdjęcie: mbc1 - Młodszy Kucharz (270) Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńskąSałatka elegancka,z makaronem łazanki |
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
parmezan, 50 g
czosnek, 1 szt.
musztarda, 1 łyżecz.
sok z cytryny, 50 ml
oliwa, 150 ml
rukola , 100 g
szynka parmeńska, 100 g
pomidorki koktailowe, 200 g
szparaga, 200 g
makaron , 1 szt.
Uwaga - czosnek to 1 ząbek.Makaron ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (ugotowany, ale sprężysty). Odstaw do ostudzenia, co jakiś czas nim potrząsając. Oliwę, sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette.W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette. Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie cząstki. Zblanszuj je przez ok. 45 sekund we wrzątku, odcedź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj całość kilkoma płatkami parmezanu.