Tekst i zdjęcie: mbc1 - Młodszy Kucharz (270)

Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską

Sałatka elegancka,z makaronem łazanki

Składniki:

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

parmezan, 50 g

czosnek, 1 szt.

musztarda, 1 łyżecz.

sok z cytryny, 50 ml

oliwa, 150 ml

rukola , 100 g

szynka parmeńska, 100 g

pomidorki koktailowe, 200 g

szparaga, 200 g

makaron , 1 szt.

Sposób przygotowania:

Uwaga - czosnek to 1 ząbek.Makaron ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (ugotowany, ale sprężysty). Odstaw do ostudzenia, co jakiś czas nim potrząsając. Oliwę, sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette.W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette. Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie cząstki. Zblanszuj je przez ok. 45 sekund we wrzątku, odcedź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj całość kilkoma płatkami parmezanu.