Tekst i zdjęcie: Renata9 - Kuchcik (30)

Pomarańczowe babeczki z żurawiną

Bardzo szybkie do zrobienia i upieczenia babeczki. Dodatki mogą być różne, tym razem postanowiłam je upiec z soczystymi pomarańczami. W smaku wyszły b

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

jajka, 3 szt.

cukier, 1 szkl.

mąka pszenna, 1 szkl.

olej roślinny, 1 szkl.

proszek do pieczenia, 1 łyżecz.

pomarańcz, 1 szt.

suszona żurawina, 100 g

cukier puder, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Wbić do naczynia 3 całe jajka i dosypać cukier, zmiksować. Dosypać mąkę oraz proszek do pieczenia, ponownie zmiksować.Wlać olej z pestek winogron i znowu zmiksować.Do zmiksowanej masy wsypać żurawinę suszoną, tym razem wymieszać łyżką.Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Do silikonowych foremek włożyć papilotki i napełnić je ciastem do 2/3 wysokości.Obrać pomarańcza, pokroić na części i kawałki wsadzić do ciasta.Włożyć foremki z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 - 25 minut.Upieczone babeczki wystudzić na kratce.Ostudzone babeczki posypać cukrem pudrem. Smacznego !