Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Pulpety w pikantnym sosie

Mniejsze kulki są lepsze

Składniki:

natka pietruszki, 20 g

liście laurowe, 1 szt.

pieprz, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

ząbek czosnku, 1 szt.

maggi, 0.5 łyżecz.

koncentrat pomidorowy, 20 g

margaryna, 5 g

tłuszcz, 15 g

mąka , 2 g

jajka, 0.5 szt.

cebula, 20 g

bułka , 20 g

mięso, 80 g

Sposób przygotowania:

Mięso przygotować wg przepisu na mięso mielone. Z masy mięsnej uformowaćmałe kulki spłaszczyć je i otoczyć w mące. Pulpety obsmażyć natłuszczu w rondlu. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, maggi, roztarty z solą czosnek i pozostałe przyprawy. Zalać gorącą wodą i dusić pod przykryciem 10—20 min. Podawać same lub z makaronem.