Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Pulpety w pikantnym sosieMniejsze kulki są lepsze |
natka pietruszki, 20 g
liście laurowe, 1 szt.
pieprz, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
ząbek czosnku, 1 szt.
maggi, 0.5 łyżecz.
koncentrat pomidorowy, 20 g
margaryna, 5 g
tłuszcz, 15 g
mąka , 2 g
jajka, 0.5 szt.
cebula, 20 g
bułka , 20 g
mięso, 80 g
Mięso przygotować wg przepisu na mięso mielone. Z masy mięsnej uformowaćmałe kulki spłaszczyć je i otoczyć w mące. Pulpety obsmażyć natłuszczu w rondlu. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, maggi, roztarty z solą czosnek i pozostałe przyprawy. Zalać gorącą wodą i dusić pod przykryciem 10—20 min. Podawać same lub z makaronem.