Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Idealne ciasto na pizzę

Prosto w Włoch!

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Składniki:

mąka pszenna, 60 dag

drożdże, 50 g

sól, 1 szczypta

oliwa z oliwek, 2 łyżk.

ciepła woda , 300 ml

Sposób przygotowania:

Ciasto jest super łatwe i zawsze wychodzi. Wymieszaj drożdże w letniej wodzie do rozpuszczenia. Wlej oliwę. Do mąki dodaj sól i wyrób ciasto dodając powoli ciepłą wodę z resztą składników. Najlepiej użyć do tego robota planetarnego lub wyrabiać ręcznie do momentu gdy ciasto nie będzie przyklejać się do rąk. Włożyć do dużej miski (ciasto urośnie) i skropić oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30-60 min).