Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Idealne ciasto na pizzęProsto w Włoch! |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
mąka pszenna, 60 dag
drożdże, 50 g
sól, 1 szczypta
oliwa z oliwek, 2 łyżk.
ciepła woda , 300 ml
Ciasto jest super łatwe i zawsze wychodzi. Wymieszaj drożdże w letniej wodzie do rozpuszczenia. Wlej oliwę. Do mąki dodaj sól i wyrób ciasto dodając powoli ciepłą wodę z resztą składników. Najlepiej użyć do tego robota planetarnego lub wyrabiać ręcznie do momentu gdy ciasto nie będzie przyklejać się do rąk. Włożyć do dużej miski (ciasto urośnie) i skropić oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30-60 min).