Tekst i zdjęcie: Lukky - Złoty Szef Kuchni (3700) Pasta z siemienia lnianego i żółtka jajaAlternatywa do kanapek lub dip |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dla alergików
dieta
cytryna, 0.5 szt.
olej lniany , 20 g
serwatka, 5 g
żółtka, 1 szt.
siemię lniane, 10 g
Siemię lniane zmielić w młynku do kawy na proszek, zakwasić sokiem z 1/2 cytryny i wymieszać. Dodać 2 łyżki oleju lnianego (opcjonalnie do 4 łyżek w zależności od preferencji uzyskanej konsystencji), serwatkę w proszku i żółtko jaja kurzego ugotowane na twardo i całość wymieszać. Gotową pastę należy spożyć od razu, nie należy jej przechowywać.