Tekst i zdjęcie: karola13210 - Kuchcik (145) Wytrawne muffiny jaglaneWytrawne muffiny jaglane |
cukinia, 1 szt.
papryka, 1 szt.
kasza jaglana , 110 g
jajka, 1 szt.
oliwa z oliwek, 1 łyżk.
bazylia, 1 łyżk.
Natłuść foremki na muffiny oliwą. Nagrzej piekarnik do 190°C bez termoobiegu. Opłucz kaszę na sitku i gotuj ok 20 minut w osolonej wodzie. Zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki, pokrój paprykę w drobną kostkę. Wymieszaj chłodną kaszę paprykę, cukinię, jajko, przyprawy. Można dodać łyżkę czerwonego pesto z pomidorów. Przełóż masę do foremek, można posypać pestkami dyni, i piec ok 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika są gotowe do spożycia.