Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Zraziki z ryżem

Miła alternatywa

Składniki:

maggi, 0.5 łyżecz.

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

tłuszcz, 20 g

śmietana, 50 g

mąka , 10 g

jajka, 0.5 szt.

cebula, 30 g

ryż , 25 g

mięso, 80 g

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę pokroić drobno i usmażyć na oleju. Mięso zemleć, dodać ostudzony ryż, cebulę, jaja i przyprawy — dobrze wymieszać. Z masy formować małe, spłaszczone zraziki, otaczać je w mące i smażyć. Następnie zraziki przełożyć do rondla, dodać 1/2 szklanki wody (z maggi) i dusić na słabym ogniu. Pod koniec duszenia dodać śmietanę.