Tekst i zdjęcie: Izabela - Kuchcik (155) Kurczak po chińskuPrzepyszny kurczak podawany razem z ryżem :) |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: dwie
orzechy nerkowca, 100 g
olej sezamowy, 2 łyżk.
sos sojowy, 2 łyżk.
sos rybny, 2 łyżk.
cytryna, 160 g
ząbek czosnku, 5 g
szczypiorek, 5 g
kiełki sojowe, 15 g
Na patelni podgrzać olej - podsmażyć kurczaka, wrzucić solidną garść orzechów nerkowca. Dodać sporo sosu słodkiego "Tao-Tao", kilka kropli oleju sezamkowego, trochę sosu rybnego i sok z 1/2 cytryny, oraz ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Do dekoracji siekamy szczypior i kiełki sojowe.