Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Baranina duszona w warzywach mieszanych

Naprawdę super danie

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: duszone

Liczba porcji: więcej

karnawal

Składniki:

baranina , 1.2 kg

cebula, 5 dag

marchew, 15 dag

seler, 10 dag

pietruszka, 10 dag

kapusta włoska, 40 dag

ziemniak, 40 dag

słonina, 7 dag

mąka , 2 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

ząbek czosnku, 1 szt.

liść bobkowy, 1 szt.

cukier, 1 szczypta

przecier pomidorowy, 5 dag

Sposób przygotowania:

Baraninę opłukać, nie luzując z kości posolić i osmażyć na rumiano na silnym ogniu, wyłożyć do rondla. Wszystkie warzywa — prócz ziemniaków — oczyścić, opłukać i pokrajać na kawałki niezbyt drobne (np. krążki o, grubości l.5 cm), żeby się nie rozgotowały (kapustę pokrajać w grubą kostkę i włożyć, gdy mięso się dogotuje. Do mięsa włożyć warzywa i cebulę, dodać soli, pieprzu, trochę wrzącej wody i dusić powoli pod przykryciem. Ziemniaki oczyścić, opłukać, pokrajać w cząstki (takie jak cząstki poma­rańczy). Włożyć do mięsa; gdy już wszystko miękkie, ugotować.Potrawę wymieszać z powidełkami pomidorowymi, dodać cukru i roztartego czosnku do smaku. Zamiast powidełek można także użyć świeżych pomidorów pokrajanych na cząstki tak jak ziemniaki i podgrzanych w potrawie.