Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Baranina duszona w warzywach mieszanychNaprawdę super danie |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: więcej
karnawal
baranina , 1.2 kg
cebula, 5 dag
marchew, 15 dag
seler, 10 dag
pietruszka, 10 dag
kapusta włoska, 40 dag
ziemniak, 40 dag
słonina, 7 dag
mąka , 2 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
ząbek czosnku, 1 szt.
liść bobkowy, 1 szt.
cukier, 1 szczypta
przecier pomidorowy, 5 dag
Baraninę opłukać, nie luzując z kości posolić i osmażyć na rumiano na silnym ogniu, wyłożyć do rondla. Wszystkie warzywa — prócz ziemniaków — oczyścić, opłukać i pokrajać na kawałki niezbyt drobne (np. krążki o, grubości l.5 cm), żeby się nie rozgotowały (kapustę pokrajać w grubą kostkę i włożyć, gdy mięso się dogotuje. Do mięsa włożyć warzywa i cebulę, dodać soli, pieprzu, trochę wrzącej wody i dusić powoli pod przykryciem. Ziemniaki oczyścić, opłukać, pokrajać w cząstki (takie jak cząstki pomarańczy). Włożyć do mięsa; gdy już wszystko miękkie, ugotować.Potrawę wymieszać z powidełkami pomidorowymi, dodać cukru i roztartego czosnku do smaku. Zamiast powidełek można także użyć świeżych pomidorów pokrajanych na cząstki tak jak ziemniaki i podgrzanych w potrawie.