Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Schab pieczony z cebuląPodawać z ziemniakami, kapustą kiszoną lub czerwoną zasmażaną, burakami. Można również podawać na zimno. |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
karnawal
majeranek, 1 szczypta
cebula, 10 dag
tłuszcz, 5 g
kminek, 1 szczypta
schab , 1.25 kg
Rozgrzać tłuszcz w małej brytfannie, ułożyć w niej mięso oproszone solą, polać tłuszczem, osypać kminkiem, wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach; w czasie pieczenia polewać dokładnie całą powierzchnię mięsa sosem spod mięsa, sos skraplać wodą, gdy wyparuje. Pokrajać cebulę w krążki, w połowie pieczenia dodać do sosu cebulę, mięso posypać majerankiem, upiec pieczeń do miękkości (około godziny) rumieniąc cebulę. Miękkie mięso pokrajać w poprzek włókien na plastry grubości 1,5 cm. Układać w całości i podawać z cebulą. Można również pokroić na plastry ułożyć na schabie cebulę i zapiec jeszcze chwilę w piekarniku.