Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) StrogonoffIdealne na ciepłą kolację |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: więcej
karnawal
papryka ostra, 1 łyżecz.
łagodna papryka, 1 łyżk.
mąka , 2 g
świeży grzyb, 100 g
koncentrat pomidorowy, 30 g
maggi, 0.5 łyżk.
cebula, 30 g
tłuszcz, 10 g
wołowina , 80 dag
ziele angielskie, 4 szt.
liść bobkowy, 1 szt.
Sposób przygotowaniaMięso oczyścić i pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem oraz papryką ostrą i słodką. Rozgrzać na patelni tłuszcz, obsmażyć mięso, a następnie przełożyć je do rondla. Grzyby oczyścić, podsmażyć na tłuszczu razem z cebulą i przełożyć do rondla. Wlać 1/2 szklanki gorącej wody z rozpuszczoną maggi i dusić pod przykryciem. Mąkę rozrobioną ze śmietaną i koncentratem pomidorowym dodać, gdy mięso jest miękkie. Zagotować.