Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Strogonoff

Idealne na ciepłą kolację

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Sposób przygotowania: duszone

Liczba porcji: więcej

karnawal

Składniki:

papryka ostra, 1 łyżecz.

łagodna papryka, 1 łyżk.

mąka , 2 g

świeży grzyb, 100 g

koncentrat pomidorowy, 30 g

maggi, 0.5 łyżk.

cebula, 30 g

tłuszcz, 10 g

wołowina , 80 dag

ziele angielskie, 4 szt.

liść bobkowy, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowaniaMięso oczyścić i pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem oraz papryką ostrą i słodką. Roz­grzać na patelni tłuszcz, obsmażyć mięso, a następnie przełożyć je do rondla. Grzyby oczyścić, podsmażyć na tłuszczu razem z cebulą i przełożyć do rondla. Wlać 1/2 szklanki gorącej wody z rozpuszczoną maggi i dusić pod przykryciem. Mąkę rozrobioną ze śmietaną i koncentratem pomidorowym dodać, gdy mięso jest miękkie. Zagotować.