Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Miękka karkówka

Zaletą dania jest łatwe przygotowanie i dostępne składniki .

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: duszone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

karkówka, 60 dag

cebula, 2 szt.

sól, 1 łyżecz.

pieprz, 3 szczypta

przyprawa do mięsa wieprzowego, 1 szt.

olej, 6 łyżk.

mąka ziemniaczana, 1 łyżecz.

miód, 1 łyżk.

sos sojowy, 5 łyżk.

ocet jabłkowy, 4 łyżk.

Sposób przygotowania:

Karkówkę umyj , lekko rozbij , natrzyj lekko solą , pieprzem i przyprawą do wieprzowiny . Włóż do miski . Marynata : miód , sos sojowy i ocet wymieszaj , dokładnie posmaruj mięso ze wszystkich stron . Szczelnie przykryj folią spożywczą , wstaw do lodówki . Cebulę obierz , pokrój na plasterki . Olej rozgrzej na dużej patelni , podsmaż karkówkę z obydwu stron . Dodaj cebulę , podduś . Dodaj resztki marynaty , duś do miękkości . Sos zagęść mąką , dobrze wymieszaj , zagotuj . Przypraw do smaku solą i pieprzem .