Tekst i zdjęcie: Dana - Młodszy Kucharz (251)

Torcik orzechowo-jabłkowy

Od stażystki - bardzo gruby

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

jajka, 4 szt.

orzechy włoskie, 4 łyżk.

mąka pszenna, 1 łyżk.

bułka , 3 łyżk.

cukier, 4 łyżk.

proszek do pieczenia, 0.5 łyżecz.

mleko, 0.5 l

budyń śmietankowy, 2 szt.

masło, 15 dag

cukier brązowy, 10 łyżk.

jabłko, 1 kg

żółtka, 4 szt.

Sposób przygotowania:

Z jajek, 4 łyżek mielonych orzechów, mąki pszennej, tartej bułki, cukru i proszku do pieczenia upiec 2 takie same placki. Zrobić masę z mleka, budyniu, masła i cukru.Przełożyć ciasto: biszkopt orzechowy, połowa masy, ciasto jabłkowe - biszkopt orzechowy -polewa