![]() |
Tekst i zdjęcie: Dana - Młodszy Kucharz (251) Placek orzechowySmaczny, zjedzony w pracy:) |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
soda oczyszczona, 1 łyżecz.
miód, 2 łyżk.
jajka, 2 szt.
margaryna, 0.5 szt.
mąka pszenna, 0.5 kg
cukier puder, 0.5 szkl.
Przygotować masę orzechową: Rozpuścić 0,5 kostki margaryny z 2 łyżkami miodu i 0,5 szkl. cukru. Dodać orzechy i smażyć na patelni 3 minuty. Zagnieść 2 placki z podanych składników. Jeden upiec, a na drugi surowy placek położyć masę orzechową. Piec 15 minut. Przełożyć kremem. Krem: 1/2 litra mleka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 2/3 szkl. cukru pudru - ugotować budyń. Zimny połączyć z 1/2 kostki masła i 1/2 kostki margaryny. Przełożyć placki.