Tekst i zdjęcie: Dana - Młodszy Kucharz (251)

Placek orzechowy

Smaczny, zjedzony w pracy:)

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

soda oczyszczona, 1 łyżecz.

miód, 2 łyżk.

jajka, 2 szt.

margaryna, 0.5 szt.

mąka pszenna, 0.5 kg

cukier puder, 0.5 szkl.

Sposób przygotowania:

Przygotować masę orzechową: Rozpuścić 0,5 kostki margaryny z 2 łyżkami miodu i 0,5 szkl. cukru. Dodać orzechy i smażyć na patelni 3 minuty. Zagnieść 2 placki z podanych składników. Jeden upiec, a na drugi surowy placek położyć masę orzechową. Piec 15 minut. Przełożyć kremem. Krem: 1/2 litra mleka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 2/3 szkl. cukru pudru - ugotować budyń. Zimny połączyć z 1/2 kostki masła i 1/2 kostki margaryny. Przełożyć placki.