Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Oryginalny budyniowiecSmaczne i szybkie ciasto . |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
herbatnik, 40 szt.
budyń waniliowy, 3 szt.
rodzynki, 100 g
orzechy włoskie, 100 g
wiórki kokosowe, 100 g
masło, 5 łyżk.
polewa do ciasta, 3 szt.
mleko, 4 szkl.
Dno i boki brytfanki wyłożyć herbatnikami . Ugotować dość gęsty budyń z dodatkiem masła , wystudzić , dodać posiekane orzechy i rodzynki namoczone uprzednio w wodzie i odsączone . Krem budyniowy rozłożyć na herbatnikach , wygładzić , przykryć warstwą herbatników . Wierzch polać gorącą polewą , gdy wystygnie , obficie posypać wiórkami kokosowymi . Przed podaniem dobrze schłodzić .