Tekst i zdjęcie: Dana - Młodszy Kucharz (251) Sos słodko- kwaśnydo słoików od Ani Frant, może być jako dodatek do spaghetti, ryżu itd. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Kolacja
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: więcej
mąka pszenna, 1 łyżk.
mąka ziemniaczana, 2 łyżk.
kukurydza w puszce, 1 szt.
musztarda, 2 łyżk.
papryka słodka, 1 łyżk.
wegeta, 1 łyżk.
curry, 0.5 łyżk.
pieprz, 0.5 łyżk.
sól, 2 łyżk.
chilli, 1 szczypta
ananas w kawałkach w puszce, 1 szt.
czosnek, 4 oz
ocet, 1 szkl.
cukier, 2 szkl.
pomidor, 3 kg
cebula, 1 kg
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, cebulę pokroić w kostkę. Razem gotować cebulę i pomidory około 1 godziny. Dodać wszystkie pozostałe składniki ( w tym 4 ząbki czosnku i ananas pokrojony). Wszystko gotować jeszcze około pół godziny. Do soku z ananasa dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę mąki pszennej, dodać do sosu przez siteczko.Można dodać 1 kg marchewki pokrojonej w słupki. Całość zagotować, przełożyć do słoików. Pasteryzować 15-20 minut.