Tekst i zdjęcie: Dana - Młodszy Kucharz (251)

Sos słodko- kwaśny

do słoików od Ani Frant, może być jako dodatek do spaghetti, ryżu itd.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Kolacja

Sposób przygotowania: duszone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

mąka pszenna, 1 łyżk.

mąka ziemniaczana, 2 łyżk.

kukurydza w puszce, 1 szt.

musztarda, 2 łyżk.

papryka słodka, 1 łyżk.

wegeta, 1 łyżk.

curry, 0.5 łyżk.

pieprz, 0.5 łyżk.

sól, 2 łyżk.

chilli, 1 szczypta

ananas w kawałkach w puszce, 1 szt.

czosnek, 4 oz

ocet, 1 szkl.

cukier, 2 szkl.

pomidor, 3 kg

cebula, 1 kg

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, cebulę pokroić w kostkę. Razem gotować cebulę i pomidory około 1 godziny. Dodać wszystkie pozostałe składniki ( w tym 4 ząbki czosnku i ananas pokrojony). Wszystko gotować jeszcze około pół godziny. Do soku z ananasa dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę mąki pszennej, dodać do sosu przez siteczko.Można dodać 1 kg marchewki pokrojonej w słupki. Całość zagotować, przełożyć do słoików. Pasteryzować 15-20 minut.