Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Udka pieczone w porach

Pieczone bez skóry udka są niskokaloryczne .

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: cztery

Składniki:

udka drobiowe, 4 szt.

por, 1 szt.

majeranek, 1 łyżecz.

pomidor, 1 szt.

łagodna papryka, 1 łyżecz.

sól, 1 łyżecz.

olej, 4 łyżk.

Sposób przygotowania:

Udka myjemy i osuszamy . Usuwamy skórę . Oprószamy obficie solą i papryką . Posypujemy majerankiem . Pora myjemy , osuszamy i kroimy wzdłuż w wąskie paski . Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i wkładamy połowę pora . Kładziemy udka i przykrywamy resztą pora . Pieczemy pod przykryciem około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C . Podajemy z pomidorem .