![]() |
Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Udka pieczone w porachPieczone bez skóry udka są niskokaloryczne . |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: cztery
udka drobiowe, 4 szt.
por, 1 szt.
majeranek, 1 łyżecz.
pomidor, 1 szt.
łagodna papryka, 1 łyżecz.
sól, 1 łyżecz.
olej, 4 łyżk.
Udka myjemy i osuszamy . Usuwamy skórę . Oprószamy obficie solą i papryką . Posypujemy majerankiem . Pora myjemy , osuszamy i kroimy wzdłuż w wąskie paski . Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i wkładamy połowę pora . Kładziemy udka i przykrywamy resztą pora . Pieczemy pod przykryciem około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C . Podajemy z pomidorem .