Tekst i zdjęcie: scar - Kuchcik (60) Kurczak ostro-kwaśny z pieczarkami w sosie pomidorowymKurczak z pieczarkami na ostro-kwaśno w sosie pomidorowym do ryżu |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: trzy
dieta
chilli, 0.5 łyżecz.
posiekana pietruszka, 1 łyżk.
oliwa z oliwek, 2 łyżk.
śmietana 12%, 3 łyżk.
koncentrat pomidorowy, 2 łyżk.
kostka bulionowa, 1 szt.
cebula, 100 g
pieczarka, 250 g
pierś z kurczaka, 500 g
Posmarować patelnie oliwą, kurczaka pokroić w kostkę i doprawić solą/pieprzem/przyprawą kebab/papryką ostrą. Podsmażyć kilka minut. Kurczaka przełożyć do miseczki i na tej samej patelni podsmażyć cebulę. Po chwili dodać pieczarki. Posolić i popieprzyć i dusić kilka minut pod przykryciem. W międzyczasie do osobnego garnka wlać 2/3 szklanki wody, wrzucić kostkę bulionową i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, a pieczarki podduszą wrzucamy wszystko do garnka z bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę gotujemy. Następnie w szklance rozrabiamy śmietanę z odbrobiną wody i wlewamy do garnka. Dodać przyprawy (bazylia/majeranek/pietruszka/chilli). Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy z ryżem.Na 1 porcje ok: 200kcal - 40B/4W/4T + oczywiście wartości z ryżu