Tekst i zdjęcie: scar - Kuchcik (60)

Kurczak ostro-kwaśny z pieczarkami w sosie pomidorowym

Kurczak z pieczarkami na ostro-kwaśno w sosie pomidorowym do ryżu

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: trzy

dieta

Składniki:

chilli, 0.5 łyżecz.

posiekana pietruszka, 1 łyżk.

oliwa z oliwek, 2 łyżk.

śmietana 12%, 3 łyżk.

koncentrat pomidorowy, 2 łyżk.

kostka bulionowa, 1 szt.

cebula, 100 g

pieczarka, 250 g

pierś z kurczaka, 500 g

Sposób przygotowania:

Posmarować patelnie oliwą, kurczaka pokroić w kostkę i doprawić solą/pieprzem/przyprawą kebab/papryką ostrą. Podsmażyć kilka minut. Kurczaka przełożyć do miseczki i na tej samej patelni podsmażyć cebulę. Po chwili dodać pieczarki. Posolić i popieprzyć i dusić kilka minut pod przykryciem. W międzyczasie do osobnego garnka wlać 2/3 szklanki wody, wrzucić kostkę bulionową i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, a pieczarki podduszą wrzucamy wszystko do garnka z bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę gotujemy. Następnie w szklance rozrabiamy śmietanę z odbrobiną wody i wlewamy do garnka. Dodać przyprawy (bazylia/majeranek/pietruszka/chilli). Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy z ryżem.Na 1 porcje ok: 200kcal - 40B/4W/4T + oczywiście wartości z ryżu